Thursday, April 26, 2007

Vara din nou în Europa


În acest articol las pentru moment comentăriile culturale şi explic un pic ceea ce se întâmplă cu mine şi cu Ania în lunile care vin—o să începem o fază nouă vieţilor noastre care treptat o să-ne schime tot nouă. În primul rând, o să matriculez cu masterand pe douzeci mai, nu pot să-o cred, dar am petrecut partu ani la universitate terminându-l. Au fost patru ani incedibili de frumoşi, şi m-am învaţat mult despre lingvistica, învăţarea, şi chiar eu însumi. Într-un fel mi-e trist să zic adio la program, dar faptul este că am absorbit totul care mi-a putut oferi. Am hotârăt că nu mă înteresează calea spre doctorand, pe puţin la lingvistică, prefer să nu ştiu pera mult despre un singur subiect, să fiu un jack of all trades. Sunt gata pentru următorul lucru, şi nu ştiu încă exact o să fie. Slujba pentru un învăţător de spaniola sau de engleza in Iowa City este greu de găsit deoarece locuiesc prin apropriere o gramada de foştii masteranzi şi doctoranzii care nu vreau să pleacă din zonă. Doar îmi ramână un an aici, să-mi vină ceva, să sperăm.

Ania mai are un an, şi tocmai a câştigat o bursă excepţională la anul. Şi este important realizarea aia pentru că, începând în toamna, trebuie să întreprindă cautarea de slujbă. Bursa este de nivelul naţional, şi este bine conuscută în câmpul literaturei—e o buna adaugarea la CV-ul ei la un moment binevenit. Lucru cel mai bun este că nu-i trebuie să prede şi poate se concentra asupră terminarea disertaţiei ei şi solicitările de posturi. În plus, ea a fost aceptată la un program de seminări la Cornell University vară, o să fie acolo câţiva gânditori, unii de cei mai importanţi în domeniu transnaţionaismului şi cosmopolitanismului. Este un an extraordinar de bun pentru Ania în mod profesional.

Nu putem să ramănăm pe loc pentru mult, deci în câteva săptămăni o să plecăm în polonia să vizităm pe familia. Ania este din Siemianowice Slaskie, un oraş alălturat de Katowice, în sudul tării. Din păcat, am schimbat puţina poloneza pe care o vorbeam pentru româna. Spun “din păcat” nu pentru că nu vreau să vorbesc româna, ci pentru că aş vrea să vorbesc amandouă în acelaşi timp, dar mi se pare imposibil.

În polonia am trei lucruri că vreau să fac: să văd pe familia Spyra, desigur; să merg la Auschwitz din nou; şi să explor Varsovia pentru prima oară, în ciuda faptului că am plecat în polonia de trei ori, deja nu am văzut-o. Ania are un văr acolo, deci avem un loc să petrecem nopţile gratis. Suntem foarte emoţionaţi pentu că prietena Aniei, Dana Crăciun din Timişoara, o să vină să ne întâlnească pentru un weekend.

De la Varsovia călătorim la lituania, la Vilnius, care este un oraş important în historia poloniei, şi există o populaţie mică de polonezi care au rămas din înainte de războiul mondial al doilea. Apoi, mergem cu trenul prin rebublice baltice pâna în Tallinn, şi în cele din urmă la Sfânt Burgulpetrului (nici o idea cum se traduce) şi la Moscova. O să fie prima noastră oară în rusia, o ţara pe care eu voiam să-o vizitez din copilărie. Am învăţat limba rusă pentru un an în liceu, şi chiar dacă nu-mi ramâna nici douazaci de cuvinte ruse, o să încercăm să ne descurcăm cu aptitudinile Anei. Datorită educaţiei socialiste a ei şi cinci ani de înrudita limbă rusă, ea vorbeste cam bine rusă în contextul propriu.

La moscova o să eu aproape trei luni, iar Ania o săptămână. Am planuri să predau limbile mele acolo (nu româna, scuze) şi la începutul o să-mă găzduiesc o colega de-a mea de la University of Iowa şi maică ei profesoară particulară de engleza. Deci, am pilele suficiente să stabilez acolo şi o să caut o cameră oriunde curând. În stil pe care il cunosc intim acum prim experienţa mea în românia, nimic este fixat încă, dar am multă încredere că o să gasesc ceva de lucru. Dacă nu prind multa slujbă, pot să supravieţuiesc la puţini bani şi observ ţara. Ania o să trebuiască să pleacă de la ţara la zece iulie şi o să merg cu trenul singură prin belorusia cu expresul între Moscova şi Katowice. O să fie…interesant pentru ea.

Deci, o să plec în românia în vara astă întrebaţi? Am indoialele serioase. Mă duc la america de la Kiev, pe şaişpre august dar mi se pare greu să călătoresc de la Kiev la Iaşi. Însă, încă nu ştiu, şi n-o să zic că nu este posibil, cum zice mereu prietenul meu Gonzalo Campos “Nu scuipă la cer, că o să-ţi lovească chipul ulterior.” E un sfat mândru.

MoP

1 comment:

Alina said...

Steve,

Vad ca aveti niste planuri de vara de invidiat - sunt sigura ca o sa petreceti o vacanta minunata! Asta fiind spus, o sa va simt lipsa atat in IC, cat si pe la cursuri (cu cine mai pot eu sa-i barfesc pe profi? :)
Dar sper sa organizam un get-together inainte de plecarea voastra, in care sa defulam si noi, cei oprimati de final papers si interviuri, in voie si voiosie.

Si pentru ca asta de blogul cu lectii de limbi straine, o sa-ti cer eu una de data asta: cum este "red-blooded Iowegian english"? M-a facut tare curioasa formula asta. sper ca era un compliment :-)

Vorbim!